The ultimate beach ‘shack’: This wooden shed disguises an incredible waterfront retreat where a family of five live in comfort

  • A holiday retreat situated on the beach looks very unassuming from the outside 
  • The house is reminiscent of a surf lifesaving tower and is designed to close up
  • It has been designed to open up and reveals a home that fits a family of five 

An unassuming ‘shed’ by the water in New Zealand is secretly hiding a modern home with two bedrooms designed for a family-of-five. 

Sitting on  a beach in The Coromandel on the North Island, this holiday retreat created by Crosson Architects measures a mere 40 square metres.

The house is reminiscent of a surf lifesaving tower and is designed to close up against the elements when not in use. 

Although to the untrained eye the property seems like nothing special, the exterior hides a kitchen, dining, living area, a bathroom and two sleeping zones, and the children’s zone accommodates a three-tiered bunk. 

An unassuming ‘shed’ by the water is secretly hiding away a lovely home with two bedrooms, perfect for a family of five

Sitting on Coromandel beach in New Zealand, this holiday retreat measures a mere 40 square metres

‘The aesthetic is naturalistic, the unpainted timber evocative of wind and sand-blasted timber beach-side structures,’ it reads on the company’s website.

‘The fittings and mechanics are industrial and exposed, the structure gutsy and expressed.’

The hut has been perched unobtrusively on the beach dunes and when it is closed up the rough macrocarpa wood used for the cladding blends into the landscape.

The small section at the back of the property is made out of contrasting ‘clad sheet’, which is a cheap building material the architects said can be found in many traditional family homes.  


  • ‘I look like I have turned the clock back 15 years’: Beauty…


    Woman who tried ‘everything’ to clean soap scum from her…


    ‘I made $1,200 in two weeks’: Copywriter who boosted her…


    Australia’s ‘renovation queen’ Cherie Barber reveals her top…

Share this article

Although to the untrained eye the property seems like nothing special, the exterior hides a kitchen, dining, living area, a bathroom and two sleeping zones

‘The fittings and mechanics are industrial and exposed, the structure gutsy and expressed,’ the architects said

The clients behind the project wanted to explore the essence of holiday living, which is often ‘small, simple and functional’.

‘The normal rituals of daily life – cooking, dining, sleeping and showering – are all connected to the outside,’ it reads on the website.

‘The two-storey shutter on the front façade winches open to form an awning, shading the interior from summer sun while allowing winter sun to enter.’

The small section at the back of the property is made out of contrasting ‘clad sheet’, which is a cheap building material the architects said can be found in many traditional family homes

There is a three-tiered bunk in the children’s bedroom and there are even secret cubby-holes

The modest exterior hides double-height steel-framed glass doors that open the interior, connecting the living room and the mezzanine bedroom to the extraordinary view.

The architects have ensured that every available space in the house is used, which means there are even secret cubby-holes in the children’s bunks. 

‘The Coromandel beach site lies within the coastal erosion zone where all building must be removable,’ they said.

‘This requirement has here been interpreted literally: the hut is designed on two thick wooden sleds for movement back inland or across the beach and onto a barge.’

‘The aesthetic is naturalistic, the unpainted timber evocative of wind and sand-blasted timber beach-side structures,’ it reads on the company’s website

The engineering was extremely complex for the front opening and all the interior was bespoke made by a carpenter.

The clients desire for it to be sustainable are evident due to the modest building size, the use of timber in cladding, structure, lining and joinery, and the manually operated mechanisation.

Apart from food delivery and non-recyclable waste removal, the hut functions as a self-sustaining organism with rain-catchment tanks, a worm-tank waste system and separate potable and grey-water tanks.

There is also a shower in the property that can have an uninterrupted view of the location

The hut has been perched unobtrusively on the beach dunes and when it is closed up the rough macrocarpa wood used for the cladding blends into the landscape

Source: Read Full Article